Wanneer is het juiste moment om gras te zaaien?

Wanneer kunt u graszaad zaaien

De twee beste periodes voor het inzaaien van een grasveld zijn de vroege herfst en het voorjaar. De beste tijd voor zaaien in de herfst is eind augustus/begin september. Gedurende die periode is de bodemtemperatuur nog tamelijk hoog en is er meestal volop vocht. Dat zijn twee belangrijke voorwaarden voor een korte kiemperiode van zeven tot tien dagen. Dan kunnen de grassen voldoende “geworteld” zijn voor de vorst invalt in oktober of begin november.

Zaai liever niet later dan de hier aanbevolen periode, omdat de kieming anders slecht kan zijn en de zaailingen niet goed door zullen groeien. Er is dan kans dat ze een lange koude of natte periode niet overleven.

In het voorjaar zaaien

Als u in het voorjaar wilt zaaien, kunt u dat het beste in april doen, omdat dan de grond al warmer begint te worden en er een heel groeiseizoen in het verschiet ligt. Het kiemen duurt in die tijd wel langer dan in de herfst en er is een grotere kans op droog weer. Geef na het inzaaien direct een goede startmest om een snelle groei te bevorderen.

Na de kieming

Als het graszaad ontkiemd is, is de grond vaak iets omhoog gekomen. Daarom moet u, als het oppervlak droog is en de jonge grassen ongeveer 5 cm hoog zijn (7,5 cm bij speelgazon), licht aanrollen met een lichte tuinwals of een maaier met een achterrol, waarvan de voorrol en de maaibladen boven het gras uitgetild worden.

Twee of drie dagen later, als het gras zich van het rollen heeft hersteld en weer rechtop staat, kunt u het met een scherpe maaier maaien. Maai niet meer dan een derde van de hoogte af. U kunt daarvoor het beste een messenkooimaaier met zijwielen of een cirkelmaaier gebruiken, omdat die geen voorroller hebben die het gras neerdrukt voor het maaien. Als u een machine met een voorroller heeft, kunt u deze oplichten of er af halen voor het maaien. Na deze eerste maaibeurt hoeft een in de herfst ingezaaid gazon meestal voor het voorjaar niet meer te worden gemaaid. Bij een in het voorjaar gezaaid gras verlaagt u de maaierhoogte geleidelijk tot normaal voor een volgroeid gazon.

Het eerste groeiseizoen

Loop gedurende het eerste groeiseizoen zo weinig mogelijk op het gras. Als er kuiltjes in het oppervlak zichtbaar zijn, kunt u die geleidelijk opvullen. U kunt er na iedere maaibeurt wat aarde op strooien tot alles vlak is. Bemest het gazon in het groeiseizoen regelmatig en sproei wanneer dat nodig is. Daardoor krijgt u snel een sterke, dichte grasmat.

Schimmelziekten

Schimmels kunnen zowel het graszaad als het jonge gras doden. Het zogenaamde 'smeul' kan de oorzaak zijn dat jonge zaailingen geel of bruin worden en aan de basis omvallen. Ook kunnen er bruine, verschrompelde vlekken in het gazon ontstaan. Dat hangt af van de soort schimmel die de planten aantast. Bestrijdt de schimmel bij het eerste teken van aantasting met een geschikt fungicide.

Offerte aanvraag

Vul uw gegevens in en ontvang binnen 24 uur een vrijblijvende offerte!

vraag offerte aan